Estetik

Lajvets estetik baseras på en romantiserad postapokalyps med inslag av industri, futurism och misär. Här prioriteras personliga uttryck och fokus ligger på att uttrycka något snarare än hårt hållen praktisk överlevnad och realism. Kultur och personligt uttryck var viktigt före De Gröna Krigen, och fortsätter vara så även efter. Din karaktär kommer befinna sig i en setting som utspelar sig 5 år efter jordens undergång vilket påverkar utbudet av klädsel och utrustning. De kläder du burit de senaste fem åren är ordentligt slitna nu, men kanske har du haft turen att finna en liten lantbutik på en av dina resor, där du kom över en nästan oanvänd mössa, eller kanske du hittade en inte så väldigt sliten jacka på en numera avliden kamrat. Fabriksproducerade kläder i nyskick är otroligt sällsynt och är ofta mål för avund och uppståndelse. På sina håll har det börjat tillverkas kläder på nytt, men dessa består oftast av taffligt sydda och oformliga plagg bestående av ruffiga material.

IMG_2453.JPG

Så vad har folk faktiskt på sig? Kanske har din karaktär en enhetlig och genomtänkt stil rakt igenom, där alla plagg och detaljer matchar perfekt trots att de är så slitna att de nästan faller i bitar, eller så har din karaktär en mer hopplockad stil som består av mer och mindre slitna plagg och sådant denne kommit över på sina många resor. Eller så kanske din karaktär tillhör en grupp eller ett gäng som försöker matcha i färg, form eller stil som antingen lyckats eller misslyckats totalt. Kanske har du en karaktär som lagt mycket av sin tid på att komma över taktiska kläder och utrustning, men som måste komplettera det hela med en vägskylt. Endast fantasin sätter gränser!

Inspiration: https://www.pinterest.se/angelicamianyl/green-wars-aftermath/Hur sätta samman en postapokalyptisk outfit?

juno3.jpg

Det fina med postapokalypsen är att det egentligen bara finns en regel att förhålla sig till när en skapar sin outfit, och denna lyder “patinera mera”. Du kan med fördel patinera dina plagg och din utrustning olika mycket, eftersom detta ger en snygg helhet som kan bidra med att berätta en historia om din karaktär. Den där revan du har i ryggen på jackan kanske berättar om den gången då du förlorade en syster till ett gäng zonspringare, och dina omaka skor vittnar om de många mil du gått för att ta dig dit du är nu, tvungen att överleva med hjälp av din uppfinningsrikedom. Eller så är du en sådan där som plundrat ett museum och går klädd som Gustav Vasa.

På hösten kan vädret och temperaturen variera kraftigt i Mellansverige, och det kan därför vara en god idé att tillämpa “lager-på-lager-principen” när du skapar din outfit. Detta gör att du snabbt kan ta av och på så mycket kläder du behöver för att hålla rätt temperatur, och sen ser det också jäkligt coolt ut.


För dig som tycker det känns som en svår utmaning att sätta samman din egen postapokalyptiska outfit är vårt tips: keep it simple. Ett par brallor, en t-shirt och en jacka/tröja i neutrala färger som får lite patinering blir tillsammans med ett par kängor en utmärkt start. Jobba med tekniker för att slita tyget i dina plagg, kanske dutta på lite färg på viss ställen, och vips har du en outfit som ser genomarbetad ut.


Vapen

Den som väljer att beväpna sig har många spännande varianter av vapen att välja mellan. Det är få förunnat att ha kommit över ett ännu fungerande skjutvapen. Ofta är dessa dock ändå i tveksamt skick både utvändigt och funktionsmässigt. Den som äger ett fornskjut är sällan sen med att berätta om detta för alla som orkar lyssna, och att äga ett skjutvapen är mångas dröm, oavsett om en tänkt använda det eller inte. De mest eftertraktade skjutvapnen är de som fått sig en rejäl patina, de som med sina skrapmärken och sin rost kan berätta en historia. De flesta nöjer sig dock med enklare vapen som yxor, pilbågar, liar eller knivar, medan andra gjort det till en konstform att meka ihop alla möjliga och omöjliga slags vapen där sågklingor, dubbklot och taggtråd utgör viktiga delar. Endast fantasin och sätter gränserna!

Vapen som inte existerar i denna lajvvärld: scifi-vapen, vapen som har en tydlig fantasy-prägel samt superhäftiga megavapen som dödar alla på ett slag. Vid osäkerhet - maila oss. Observera att detta avsnitt endast berör vapenestetik. Regler för vapnens funktion och säkerhet finns under fliken Regler.

Inspiration: https://www.pinterest.se/angelicamianyl/gwa-vapen